Over HG Eerenburg

HG Eerenburg is het bedrijf van Charlotte Huijsmans (1994) en haar broer Niels Huijsmans (1997). Met hun keuze voor de aardbeienteelt treden zij in de voetsporen van hun ouders die HG Fruit oprichtten en van hun grootouders.

Familiebedrijf

HG Eerenburg teelt aardbeien op twee locaties in West-Brabant: in Kruisland en in Nispen. In Kruisland startte de opa van Niels en Charlotte, opa Geert, in 1966 als fruitteler. Vanaf 1991 lag in Kruisland de focus op appels. In 2014 is men echter in Kruisland overgestapt op de aardbeien, net als in Nispen. Daar startte hun opa Goossens in de jaren zestig met vollegronds aardbeien.

“Als ik de zomers bij mijn oma en opa in Nispen logeerde, stond ik als klein ventje met mijn neus tegen het raam om te zien hoe de aardbeien werden geplukt.”

- Niels Huijsmans

Vollegronds teelt

In totaal is er 90 hectare grond beschikbaar om aardbeien te telen. In Nispen is ongeveer 60 hectare bestemd voor vollegronds aardbeien. De overige 30 hectare wordt gebruikt voor substraatteelt verdeeld over de twee locaties in Kruisland en Nispen.

Met de keuze om te blijven investeren in vollegronds aardbeien wordt HG Eerenburg steeds unieker:

Niels Huijsmans: “Ouderwets op de knieën om de aardbeien te plukken als ze voldoende rijp zijn. Die traditie en nostalgie, dat proef je.”

Stellingenteelt

Op beide locaties heeft HG Eerenburg tevens enkele hectare stellingenteelt. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de wens van consumenten om zo lang mogelijk Nederlandse aardbeien te kunnen eten.

Charlotte Huijsmans: “De consument wil steeds langer genieten van het product. Met stellingenteelt verlengen we het seizoen. Daarnaast zijn we continue bezig met het vinden van nieuwe rassen. Smaak en houdbaarheid zijn onze selectiecriteria. We gebruiken de rustige maanden van het jaar om andere kwekers en telers te bezoeken en de beste rassen te selecteren.”

“Het familiebedrijf is mij steeds meer gaan trekken. Nu ik er zelf ben ingestapt, vind ik het geweldig om plannen te maken om ons familiebedrijf ook in de toekomst voort te zetten.”

- Charlotte Huijsmans

Investeren in de toekomst

Om in de toekomst volledig zelf verantwoordelijk te kunnen zijn voor beide bedrijfslocaties, volgen Niels en Charlotte een opleiding aan de Hogere Agrarische School in ’s-Hertogenbosch. Niels heeft gekozen voor tuin- en akkerbouw, terwijl Charlotte zich meer verdiept in de businesskant via bedrijfskunde en agribusiness.

TOP